هفتمین کنگره اپیدمیولوژی ایران با عنوان اپیدمیولوژی اجتماعی (Social Epidemiology)
نوشته شده توسط دکتر محمد حسن ربیعی در ساعت 23:19



زمان برگزاری :  24 لغایت 26 اردیبهشت ماه 1392

برگزار کنندگان :

• انجمن علمی اپیدمیولوژیست های ایران

• دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی یاسوج

آخرین مهلت ارسال مقاله : 91/11/15
آدرس سایت کنگره : http://epidcong.yums.ac.ir
آدرس دبیرخانه کنگره : یاسوج – میدان امام حسین - خیابان شهید دستجردی - دانشکده بهداشت ( ساختمان شماره 1 )



:: موضوعات مرتبط: متفرقه، ،
:: برچسب‌ها: کنگره, اپیدمیولوژی, ایران, یاسوج,
نگاهی نو به مشمشه، سلاح کهن بیولوژیک
نوشته شده توسط دکتر محمد حسن ربیعی در ساعت 10:4

نویسندگان: حسام‌الدین اکبرین، علیرضا باهنر، آراسب دباغ‌مقدم، زهرا بلوکی، سيدجواد حسيني‌شكوه

سابقه و هدف: تلف شدن دو قلاده ببر وارداتی از کشور روسیه به ایران در حوالی زمستان 1389 در باغ وحش ارم تهران، بحث‌های فراوانی را درباره مشمشه، این زئونوز قدیمی گشود. علت مرگ این ببرها را مشمشه اعلام کردند و به دنبال آن شیرهای باغ وحش ارم تهران به دلیل احتمال آلودگی به مشمشه معدوم شدند. منشأ آلودگی، مصرف گوشت الاغ‌های وارداتی از عراق و قطر توسط گوشتخواران اعلام شد. گزارشی از ابتلا دو توله شیر به مشمشه در تیرماه 1390 منتشر شد که نه تکذیب و نه تأیید گردید. مشمشه، یکی از سلاحهای کهن بیولوژیک است که در گروه B  طبقه‌بندی می‌شود. بیوتروریسم، به‌صورت رهاسازی عمدی عوامل بیولوژیک یا سموم، به‌منظور آسیب‌رساندن یا از بین بردن انسان‌ها، حیوانات یا گیاهان که در نهایت منجر به ایجاد ترس در دولت یا جمعیت غیرنظامی برای دستیابی به موفقیت‌های سیاسی یا اجتماعی بیشتر می‌شود؛ تعریف شده است. در جنگ جهاني اوّل، ارتش آلمان به آلوده كردن علوفه دام‌هایی كه براي متفقين ارسال مي‌شده است پرداخته، گوسفنداني را كه از روماني به روسيه ارسال مي‌شده‌اند با باسيل آنتراكس و بورخولدريا مالئي(عامل مشمشه)، آلوده کرده است و دست به آلوده كردن 4500 رأس قاطر متعلق به سواره نظام فرانسه با بورخولدريا مالئي زده است. ژاپن در سال‌هاي 1945-1932 در شهر مَنچوري چين، اهداف مرتبط با جنگ‌هاي بيولوژيك خود را در زندانيان اين شهر به آزمون مي‌گذارد و زندانيان را پس از آلوده كردن به باسيل آنتراكس، مننگوكوك، شيگلا، بورخولدريا مالئي، سالمونلا، ويبريو كلرا، يرسينيا پستيس، ويروس آبله و ساير عوامل عفونت‌زا مورد مطالعه قرار داده، تعدادي از شهرهاي كشور چين را مورد حملات بيولوژيك قرار مي‌دهد. اغلب كشورهاي صنعتي جهان و در رأس آن‌ها روسيه، آمريكا، انگلستان، فرانسه، ژاپن و كانادا انواع سلاح‌هاي بيولوژيك را توليد و بعضاً نیز مورد استفاده نيز قرار داده‌اند. هدف از نگارش این مقاله، مروری همه جانبه و سیستماتیک بر جنبه های نظامی مشمشه به عنوان یکی از سلاح های بیولوژیک بالقوه است.

مواد و روش‌ها: اين مقاله يک مطالعه مروري مي‌باشد که پس از جستجو در بانک‌هاي ISI، Scopus، Medline و Embase و سايت‌هاي OIE، CDC و WHO تهيه شده و اطلاعات تا لحظه چاپ به روز شده است. از پایگاه اطلاع‌رسانی جهاد دانشگاهی(SID) و  MAGIRAN نیز استفاده‌های فراوان شده است. جستجوی کتابخانه‌ای برای جمع‌آوری گزارشات از کتب قدیمی و کتب خلاصه مقالات کنگره‌ها نیز انجام شد. سعی شده است تمامی مقالات و خلاصه مقالات معتبر خارجی و داخلی مرتبط مرور شود.

بحث و نتیجه‌گیری: از آن‌جا كه در بسياري از همه‌گيري‌هاي بيماري‌هاي عفوني و به‌ويژه همه‌گيري‌هاي با منبع مشترك و اپيدمي‌هاي ناشي از بيوتروريسم، ممكن است در ساعات و روزهاي اول بروز بيماري، همه نيروها و امكانات صرف اقدامات تشخيصي و درماني شود و ترس و اضطراب موجود مانع از مديريت صحيح بحران شود و در نتيجه فعاليت‌هاي علمي - پژوهشي لازم و مبتني بر اصول بهدرستي صورت نپذيرد، لذا شناخت شرايط و آمادگي براي مقابله با چنين پيشامدهايي امري ضروري و اجتناب ناپذير به نظر مي‌رسد. در چنين شرايطي همكاري نزديك وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي، سازمان دامپزشكي كشور، سازمان‌های نظام پزشكي و دامپزشكي، نيروهاي نظامی و امنیتی، به رفع هر چه سريع‌تر معضل كمك شاياني خواهد كرد.

کلمات کلیدی: مشمشه، سلاح بیولوژیک، ایران، زئونوز، بورخولدریا مالئی

دریافت مقاله کامل

 



:: موضوعات مرتبط: مقالات علمی اعضا، ،
:: برچسب‌ها: مشمشه, سلاح بیولوژیک, ایران, زئونوز, بورخولدریا مالئی,
گزارش کارگاه آشنایی مقدماتی با SPSS- هشتم تیر ماه 1391
نوشته شده توسط دکتر محمد حسن ربیعی در ساعت 11:53

 

کارگاه آموزش مقدماتی SPSS در تاریخ 8 تیرماه 1391 در سالن اجتماعات بیمارستان حیوانات کوچک دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران برگزار گردید.


 



:: موضوعات مرتبط: اخبار انجمن، ،
:: برچسب‌ها: کارگاه SPSS, آموزش SPSS,
برگزاری کارگاه آموزشی آشنایی با نرم افزار“ArcGIS” - روزهای 28 و 29 تیرماه 1391
نوشته شده توسط دکتر محمد حسن ربیعی در ساعت 13:8

 

کارگاه آموزشی آشنایی با نرم افزار“ArcGIS” 

با توجه به نیاز روزافزون به آشنایی کار با نرم افزارهای مرتبط با GIS در تحقیقات پزشکی ، بخش اپیدمیولوژی انستیتو پاستور ایران در نظر دارد با همکاری انجمن تحقیقات دانشجویی انستیتو پاستور ایران و انجمن علمی دانشجویی اپیدمیولوژی دانشگاه تهران و در راستای توانمند سازی بیشتر اعضای محترم هیات علمی، دانشجویان و محققان، کارگاه آموزشی را در تاریخ 28 و 29 تیرماه برگزار نماید.

oهزینه ثبت نام برای این کارگاه جهت دانشجویان انستیتو پاستور ایران و اعضای انجمن علمی دانشجویی اپیدمیولوژی دانشگاه تهران مبلغ یکصد هزار ریال و برای سایرین مبلغ چهارصد هزار ریال می باشد.

oافراد متقاضی باید مبلغ مربوطه را به حساب 2173449002004 بانک ملی) شعبه پاستور، کد (645 به نام درآمدهای اختصاصی انستیتو پاستور ایران واریز نمایند و اصل فیش واریزی را به بخش اپیدمیولوژی انستیتو پاستور ایران تحویل دهند. متقاضیان باید قبل از واریز پول از عدم تکمیل ظرفیت ثبت نام مطمئن شوند(09196489613).

oمهلت ثبت نام دوره تا 22تیرماه می باشد و کارگاه های انجمن، ،
:: برچسب‌ها: :کارگاه آموزش GIS,

مروری بر تب خونریزی‌دهنده کریمه کنگو(CCHF)
نوشته شده توسط دکتر محمد حسن ربیعی در ساعت 22:45

نویسنده: دکتر فهیمه باقری امیری

دانشجوی دوره Ph.D اپیدمیولوژی دانشگاه تهران

Fbagheriamiri@yahoo.com

مقدمه

تب‌های خونریزی‌دهنده ویروسی، سندروم‌های متنوعی از بیماری‌های خونریزی‌دهنده هستند که با کاهش استحکام مویرگ‌ها تا شوک‌های شدید و حاد منجر به مرگ دیده می‌شوند. معمولاً با سندروم بالینی تب، دردهای عضلانی، ضعف، بی‌حالی و خونریزی و در بعضی موارد با افت فشار خون، شوک و مرگ همراه  هستند و به طور کلی به 4 دسته منتقله به وسیله کنه (مانندCCHF منتقله به وسیله پشه (Rift Valley Fever وDangue Fever )؛ منتقله به وسیله جوندگان (Hantavirus) و انتقال نامعلوم (Ebola & Marborg) تقسیم می‌شوند. این تب‌ها، نوعی از بیماری‌های قابل انتقال بین حیوان و انسان هستند که توسط گروه متنوعی از ویروس‌های RNAدار ایجاد می‌شوند.

تب خونریزی‌دهنده کریمه- کنگو یکی از تب‌های خونریزی‌دهنده ویروسی است که در آفریقا، آسیا و برخی قسمت‌های اروپا به شکل وسیع اتفاق می‌افتد. عامل این بیماری از جنس نایروویروس و از خانواده بونیاویریده است. 31 گونه کنه مختلف به‌ویژه کنه هیالوما ناقلان اصلی بیماری محسوب می‌شوند. انسان‌ها میزبان اتفاقی ویروس محسوب می‌شوند.

 اولین مورد اثبات شده بیماری در منطقه کریمه شوروی سابق در سال 1944 میلادی ثبت شده است. ویروس عامل این بیماری در سال 1956 نیز در کنگو از خون یک بیمار تب‌دار جدا شد. ارتباط بین این دو محل گزارش بیماری و توجه به نشانه‌های اصلی بیماری (تب و خونریزی) باعث شد تا بیماری، تب خونریزی‌دهنده کریمه- کنگو (Crimean-Congo Haemorrhagic Fever)  نامیده شود.

 

اپیدمیولوژی

چرخه انتقال بیماری بین انواعی از حیوانات وحشی و اهلی توسط کنه برقرار می‌شود. همچنین ویروس می‌تواند در کنه‌ها از طریق مراحل مختلف زندگی، انتقال به نسل بعد و نیز هنگام جفت‌گیری منتقل شده و بدین ترتیب بقای خود را در بدن ناقلان حفظ کند. کنه‌های آلوده می‌توانند مهره‌داران را از طریق گزش آلوده کنند. مهره‌داران نقش مهمی را در توسعه چرخه ویروس در طبیعت دارند. دام‌های اهلی مختلف(گوسفند، گاو، بز و شترمرغ)، گیاه‌خواران بزرگ وحشی، خرگوش و جوجه تیغی می‌توانند به این ویروس آلوده شوند. ویروس در بدن این جانوران، موجب بیماری تحت بالینی می‌شود پرندگان (به استثنای شتر مرغ) نسبت به ویروس حساسیت نداشته، اما در تکثیر و انتشار کنه‌های ناقل از اهمیت زیادی برخوردار است. روش‌های زیر، راه‌های انتقال بیماری محسوب می‌شوند:

انتقال انسان به انسان: به این روش، انتقال بیمارستانی نیز گفته می‌شود. انتقال بیمارستانی در میان کارکنان بهداشت و مراقبت از سلامت بیماران مبتلا، گزارش شده است که از طریق دهان، بینی، لثه، واژن و زخم پوستی از بیمار با نشانه‌های خونریزی منتقل می‌شود.

انتقال کنه به انسان: بیماری در طی گزش کنه‌های نرم و سخت آلوده، به‌ویژه کنه‌های سخت به انسان منتقل می‌شود.

انتقال حیوان به انسان: بیماری در اثر تماس مستقیم انسان با خون و بافت حیوان آلوده، به او منتقل می‌شود. به همین جهت افرادی که در شغل‌هایی اشتغال دارند که با دام‌ها سر و کار دارند مانند چوپانی، قصابی، کارکنان کشتارگاه و دامپزشکان، در خطر بالایی قرار دارند. در ایران بیشترین موارد گزارش شده از میان همین گروه بوده است.

انتقال حیوان به کنه و کنه به حیوان: کنه در دوران لاروی، از پستانداران کوچک مانند خرگوش، ویروس را گرفته و تا دوران بلوغ در خود حفظ می‌کند. در دوران بلوغ، ویروس را به حیوانات بزرگ مانند دام‌ها منتقل می‌کند.

انتقال کنه به کنه: ویروس از تمامی مراحل زندگی کنه جدا شده است که هر دو انتقال مادر به تخم و انتقال از دوره لاروی به بالغ را پیشنهاد می کند.

انتقال مادری بیماری به جنین نیز در مواردی مشاهده شده است.

مهم‌ترین فاکتورهای ایجاد کننده نوپدیدی و طغیان تب خونریزی‌دهنده کریمه- کنگو در اوراسیا (اروپا و آسیا)، تغییرات محیطی، تراکم کنه‌ای، افزایش تعداد میزبانان مهره‌دار، جابه‌جایی دام‌های اهلی، مهاجرت پرندگان یا حمل و نقل کردن آنها و تغییرات آب و هوایی است.

 

پیشگیری و کنترل بیماری

کنترل کنه‌ها با کنه‌کش (ترکیبات شیمیایی که کنه‌ها را از بین می‌برد) تنها انتخاب واقع‌بینانه برای مدیریت خوب در تولیدات دامی است. افرادی که در مناطق اندمیک زندگی می‌کنند، باید معیار‌های محافظت شخصی را رعایت کنند که شامل نرفتن به مناطقی که ناقل کنه به میزان زیاد، به‌ویژه در فصل فعالیت کنه‌ها (بهار تا پاییز)، بررسی منظم لباس‌ها و پوست از نظر حضور کنه و در صورت وجود در آن‌ها از بین بردن کنه و استفاده از دورکننده‌ها می‌باشد. افرادی که با دام‌ها کار می‌کنند و یا در محیط اندمیک زندگی می‌کنند؛ می‌توانند تدابیر عملی برای محافظت از خود اتخاذ کنند که شامل استفاده از دورکننده‌ها روی پوست و لباس و نیز پوشیدن دستکش یا هر لباس محافظتی دیگر برای جلوگیری از تماس با بافت یا خون آلوده می‌شود. اجتناب از برخورد با ویروس تب خونریزی‌دهنده کریمه- کنگو یا به حداقل رساندن مواجهه، مؤثرترین راه برای جلوگیری و کنترل بیماری است. مدیریت کنه‌ها در جمعیت دام‌ها باید صورت گیرد. کارکنان سلامت باید لباس‌های محافظ استفاده کنند. هر کار آزمایشگاهی با ویروس تب خونریزی‌دهنده کریمه- کنگو تنها در امنیت زیستی بالا یعنی سطح 4 (BSL-4) انجام شود.

دریافت مقاله کامل



:: موضوعات مرتبط: مقالات علمی اعضا، ،
:: برچسب‌ها: کریمه کنگو, CCHF,
گزارش کارگاه آشنایی با Endnote - یازدهم خرداد ماه 1391
نوشته شده توسط دکتر محمد حسن ربیعی در ساعت 9:24

کارگاه یک روزه آشنایی با نرم افزار پرکاربرد EndNote در تاریخ مقرر در مرکز کامپیوتر دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران برگزار گردید. این کارگاه که با استقبال بسیار زیادی مواجه گردید، توسط جناب آقای دکتر حمید شریفی متخصص اپیدمیولوژی و استادیار دانشگاه شهید باهنر کرمان تدریس شد.




:: موضوعات مرتبط: اخبار انجمن، ،
برگزاری کارگاه آشنایی مقدماتی با SPSS- هشتم تیر ماه 1391
نوشته شده توسط دکتر محمد حسن ربیعی در ساعت 22:18

 

کارگاه آشنایی مقدماتی با SPSS


 مدرس: جناب آقای دکتر عباس رحیمی فروشانی

دانشیار گروه اپیدمیولوژی و آمار زیستی دانشکده‌ی بهداشت دانشگاه علوم پزشکی تهران

زمان:

پنج شنبه 8 تیرماه 1391

ساعت 8 الی  15

مکان:

دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران

هزینه ثبت نام:

اعضای انجمن اپیدمیولوژی و اعضای شورای مرکزی سایر انجمن ها: 25000 تومان

سایر دانشجویان: 30000 تومان

اعضای هیأت علمی دانشگاه تهران: 40000 تومان

اعضای هیأت علمی سایر دانشگاه‌ها: 50000 تومان

لطفاً مبلغ ثبت نام را به حساب جاری شماره 33327021 نزد بانک تجارت شعبه کاوه (کد 331) به نام سید مهدی قمصری و علیرضا باهنر واریز کرده و پس از تکمیل فرم ثبت نام، آن را به همراه اسکن فیش واریزی به آدرس پست الکترونیک utssea@gmail.com ارسال نمایید.

لطفاً برای تأیید ثبت نام با شماره 9613- 648-0919 تماس بگیرید.

دانستن مفاهیم مقدماتی آمار(انواع متغیرها، توزیع نرمال، آمار پارامتری و غیرپارامتری و ...) ضروری است.

برای افراد شرکت کننده گواهی حضور صادر می‌شود.

.به دلیل محدودیت ثبت نام، اولویت با عزیزانی است که زودتر ثبت نام کرده اند

فرم ثبت نام را می توانید از خانم یارمحمدی یا وبلاگ انجمن (www.utssea.loxblog.com) دریافت نمایید.

 

 



:: موضوعات مرتبط: کارگاه های انجمن، ،
:: برچسب‌ها: کارگاه SPSS,
برگزاری کارگاه آشنایی با Endnote - یازدهم خرداد ماه 1391
نوشته شده توسط دکتر محمد حسن ربیعی در ساعت 21:13

 

کارگاه آشنایی با Endnote

http://utssea.loxblog.com/upload/u/utssea/image/Picture1.gif
)نرم افزار مدیریت منابع مقالات علمی)

 مدرس: جناب آقای دکتر حمید شریفی

استادیار اپیدمیولوژی دانشگاه شهید باهنر کرمان

زمان:

پنج شنبه 11 خرداد ماه 1391

ساعت 8 الی  15

مکان:

دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران

هزینه ثبت نام:

اعضای انجمن اپیدمیولوژی و اعضای شورای مرکزی سایر انجمن ها: 15000 تومان

برای سایر افراد: 20000 تومان

 لطفاً مبلغ ثبت نام را به حساب جاری شماره 33327021 نزد بانک تجارت شعبه کاوه (کد 331) به نام سید مهدی قمصری و علیرضا باهنر واریز کرده و پس از تکمیل فرم ثبت نام، آن را به همراه اسکن فیش واریزی به آدرس پست الکترونیک utssea@gmail.com ارسال نمایید.

لطفاً برای تأیید ثبت نام با شماره 9613- 648-0919 تماس بگیرید.

همراه داشتن لپ تاپ ضروری است.

برای افراد شرکت کننده گواهی حضور صادر می شود.

فرم ثبت نام را می توانید از خانم یارمحمدی یا وبلاگ انجمن دریافت نمایید.

 



:: موضوعات مرتبط: کارگاه های انجمن، ،
:: برچسب‌ها: کارگاه, EndNote, انجمن اپیدمیولوژی,
انواع اپیدمیولوژی
نوشته شده توسط دکتر محمد حسن ربیعی در ساعت 20:59

اپيدميولوژي را مي‌توان از منظرهاي مختلف، طبقه بندي كرد. برخي آن را براساس رويكرد مطالعاتي اپيدميولوژي به موضوعات مختلف مانند: اپيدميولوژي تغذيه (Nutritional E.)، اپيدميولوژي اجتماعي (Social E.)، اپيدميولوژي محيط (Environmental E.)، اپيدميولوژي شغلي يا حرفه اي (Occupational E.)، اپيدميولوژي مولكولي (Molecular E.)، اپيدميولوژي باليني (Clinical E.) دسته بندي مي‌كنند.

برخي ديگر آن را به دو دسته كلّي اپيدميولوژي بيماري هاي واگير و اپيدميولوژي بيماري هاي غيرواگير طبقه بندي مي‌نمايند و گروهي ديگر آن را از زاويه رويكرد خاص اين علم به بيماري هاي مختلف (مانند اپيدميولوژي سرطان، اپيدميولوژي ديابت، اپيدميولوژي حوادث، اپيدميولوژي بلايا و مانند اينها) مي‌بينند. گاهي نيز اين علم را به اپيدميولوژي روش شناختي (Methodologic E.). اپيدميولوژي تحقيق (Research E.)، اپيدميولوژي آمار زيستي (Biostatistics E.)، اپيدميولوژي اقتصادي (Economic E.)، اپيدميولوژي عملي يا كاربردي (Applied/Practical E.)، طبقه بندي مي‌كنند.

يكي از متداولترين طبقه بندي ها براساس روش مطالعه و بررسي سلامت و بيماري است كه البته هيچ كدام از آنها الزاماً منحصر به فرد نيستند. بر اين اساس اپيدميولوژي را به اپيدميولوژي توصيفي (Descriptive)، تحليلي  (Analytical)، گذشته نگر (Retrospective) آينده نگر  (Prospective)، تجربي  (Experimental)، و سرولوژي(Serological)  طبقه بندي مي‌كنند.

 در اپيدميولوژي توصيفي، ويژگي هاي عامل بيماري‌زا، گروهها و جمعيت هاي درگير و عوامل مرتبط محيطي توصيف مي‌شوند و توزيع بيماري در ارتباط با زمان و مكان مشخص مي‌شود. اپيدميولوژي تحليلي به علّت رخدادها، علّيّت و سبب شناسي، و تاثير عوامل خطرزا مي پردازد. اپيدميولوژي گذشته نگر يا مورد - شاهدي با استناد به مستندات (يا مصاحبه با افراد بازمانده از بيماري) وجود يا عدم وجود (يا نسبت فراواني) عوامل سبب‌ساز يا خطرزاي بيماري را در افراد واجد بيماري با افراد فاقد بيماري مقايسه نمايد. در اپيدميولوژي آينده نگر ويژگي ها و اندازه هاي بيماري در جمعيت در طول زمان، پي‌گيري و بررسي مي‌شوند. اپيدميولوژي تجربي با استفاده از مدل هاي انساني، يا حيواني، مداخلات مختلف را مي‌آزمايد، جمعيت براي انجام يك كارآزمايي (Trial) برنامه ريزي شده بررسي مي‌شود و اثرات روش تحت مطالعه با مقايسه پيامدهاي آن (Outcomes) در گروه تحت تجربه (Treatment) با پيامدهاي روشهاي ديگر در گروه شاهد (Control) تعيين مي‌شود. اپيدميولوژي سرولوژي كه شكل خاصي از اپيدميولوژي مشاهده اي است از نمونه هاي خون (سرم خون) يك جمعيت تعريف شده در مطالعه استفاده مي‌شود. 

 



:: موضوعات مرتبط: انجمن علمی دانشجویی اپیدمیولوژی، ،
گزارش کارگاه مقاله نویسی - 10 اسفند ماه 1390
نوشته شده توسط دکتر محمد حسن ربیعی در ساعت 20:39

انجمن علمی دانشجویی اپیدمیولوژی دانشگاه تهران اولین کارگاه خود را در تالار حامدی دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران برگزار کرد.
این کارگاه که تحت عنوان کارگاه مقاله نویسی برگزار و توسط جناب آقای دکتر علی منتظری رئیس پژوهشکده علوم بهداشتی جهاد دانشگاهی تدریس گردید، با استقبال بسیار خوبی مواجه شد.

کارگاه

 



:: موضوعات مرتبط: اخبار انجمن، ،
:: برچسب‌ها: کارگاه, مقاله نویسی, Scientific Writin,